Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

ZIEMNIAKI RARYTASEM? Ekspert odpowiada

Ziemniak rarytasem na polskim stole. Ekspert o skutkach zmian klimatu

„Rolnictwo jest takim sektorem, które jest najbardziej narażone na negatywne skutki zmian klimatu, bo wszystkie czynniki produkcji rolnej, czyli ilość opadów, długość okresu wegetacyjnego, maksymalne i minimalne temperatury – to są wszystko czynniki, które są modyfikowane przez zmiany klimatu. W tej chwili mamy rolnictwo dostosowane do klimatu, który w Polsce występował od kilkuset lat. Te zmiany, które następują teraz, są dla niektórych upraw zabójcze. Uprawą, która jest najbardziej zagrożona, są ziemniaki.

Mówi się o tym, że w ciągu 15 lat plony ziemniaków w Polsce będą mniejsze o 70 proc. A to nie tylko kuchnia, ale cały sektor przemysłu przetwórczego, bo na przykład Polska jest potęgą w produkcji chipsów ziemniaczanych” – mówił w internetowej części Rozmowy w południe w RMF FM prof. Zbigniew Karaczun.

Cała rozmowa na RMF24.pl.