Ziemniak rarytasem na polskim stole. Ekspert o skutkach zmian klimatu
„Rolnictwo jest takim sektorem, które jest najbardziej narażone na negatywne skutki zmian klimatu, bo wszystkie czynniki produkcji rolnej, czyli ilość opadów, długość okresu wegetacyjnego, maksymalne i minimalne temperatury – to są wszystko czynniki, które są modyfikowane przez zmiany klimatu. W tej chwili mamy rolnictwo dostosowane do klimatu, który w Polsce występował od kilkuset lat. Te zmiany, które następują teraz, są dla niektórych upraw zabójcze. Uprawą, która jest najbardziej zagrożona, są ziemniaki.
Mówi się o tym, że w ciągu 15 lat plony ziemniaków w Polsce będą mniejsze o 70 proc. A to nie tylko kuchnia, ale cały sektor przemysłu przetwórczego, bo na przykład Polska jest potęgą w produkcji chipsów ziemniaczanych” – mówił w internetowej części Rozmowy w południe w RMF FM prof. Zbigniew Karaczun.
Cała rozmowa na RMF24.pl.