Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

Zbiory zbóż, warzyw i owoców na Podkarpaciu. Czy jesteśmy potęgą w Polsce?

W 2019 roku w województwie podkarpackim zanotowano wyższe zbiory zbóż podstawowych i warzyw gruntowych, w porównaniu z 2018 rokiem. Mniej natomiast zebrano owoców. Mimo znacznie niższych zbiorów ziemniaków, Podkarpacie wciąż należało do ich głównych producentów w Polsce.

W 2019 roku na Podkarpaciu zebrano ogółem 612,5 tys. ton zbóż podstawowych (pszenica, żyto, pszenżyto jęczmień i owies). Ponad połowę stanowiły zbiory pszenicy (59,9%). Pod względem zbioru zbóż podstawowych, Podkarpacie uplasowało się na 14. miejscu wśród województw. Zbiory zbóż podstawowych w 2019 roku były o 8,5% wyższe w porównaniu z 2018 rokiem.

W ub. roku w województwie podkarpackim zbiory ziemniaków wyniosły 517,0 tys. ton (5. miejsce wśród województw) i były o 22,8% niższe w porównaniu z 2018 rokiem. Buraków cukrowych zebrano 237,0 tys. ton (10. miejsce wśród województw) i również były niższe niż w 2018 roku (o 14,9%). Zbiory warzyw gruntowych na Podkarpaciu wyniosły ogółem 93,4 tys. ton (10. miejsce wśród województw) i były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. Zebrano m.in. 19,8 tys. ton marchwi jadalnej (o 4,4% wiecej niż rok wcześniej), 23,3 tys. ton kapusty (o 9,4% więcej) oraz 10,1 tys. ton cebuli (o 8,2% więcej).

Zbiory owoców z drzew w sadach w 2019 roku wyniosły ogółem 24,2 tys. ton (10. miejsce wśród województw) i były aż o 63,7% mniejsze w porównaniu z 2018 rokiem. Zebrano o 64,5% mniej jabłek, o 70% mniej śliwek, o 60,3% mniej czereśni i o 12% mniej wiśni. Zebrano ponadto 16,4 tys. ton owoców z krzewów i plantacji jagodowych (6. miejsce wśród województw). Było to o 21,9% mniej niż w 2018 roku.

źródło: Urząd Statystyczny w Rzeszowie