
Niektórzy ludzie reagują nadwrażliwością, gdy jedzą określone pokarmy. Reakcje wywołuje zazwyczaj zupełnie zwyczajne jedzenie. Najczęściej jest to mleko, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, pszenica, ryby i skorupiaki. A co z alergią pokarmową na pszenicę?
Alergia pokarmowa na pszenicę
W alergiach pokarmowych układ odpornościowy organizmu nadmiernie reaguje na obce białka (alergeny). Ciało produkuje przeciwciała przeciwalergiczne IgE atakując alergeny pokarmowe, na które organizm jest uczulony.
U człowieka uczulonego na pszenicę układ odpornościowy organizmu wytwarza przeciwciała IgE przeciwko jednemu lub większej liczbie białek pszenicy. Może to być gluten, ale także inne białka występujące w pszenicy. Najczęściej występuje alergia tylko na jeden rodzaj zboża – zwykle pszenicę właśnie. Alergia może występować także na żyto, a w bardzo rzadkich przypadkach na owies, kukurydzę, proso, ryż lub grykę. Na temat zbóż i ich właściwości można poczytać na portalu Agronomist pod adresem: https://agronomist.pl/.
Alergia na pyłki traw a alergia na pszenicę
Czasami osobom z alergią na pyłki traw mówi się, że testy alergiczne (np. badanie krwi) wykazują również alergię na pszenicę i inne zboża. Może to być spowodowane tym, że białka w trawie i pszenicy są podobne, więc dają ten sam wynik testu. Jednak jeśli nie występują objawy podczas jedzenia pszenicy, nie ma powodu, aby przechodzić na dietę.
Nietolerancja glutenu a alergia
Celiakia może przez niektórych być mylona z alergią, ale jej geneza jest zupełnie inna. To przewlekła choroba, w której jelito cienkie jest niszczone podczas jedzenia glutenu. Gluten to białko występujące w zbożach pszenicy, jęczmieniu i życie. Czysty owies jest bezglutenowy. Jednak ze względu na zanieczyszczenie podczas produkcji i transportu, gluten często występuje również w owsie.
Kiedy wyściółka jelita cienkiego jest zniszczona, wchłanianie składników odżywczych zmniejsza się, co prowadzi do stanu ich niedoboru. Objawy są często długotrwałe i mogą objawiać się biegunką, utratą masy ciała, wzdęciami, zmęczeniem, bólami brzucha, anemią i bólem kości.
Istnieją mieszanki mąk bezglutenowych sporządzone między innymi ze skrobi ryżowej, gryczanej, kukurydzianej i ziemniaczanej, gdzie mąka nie zawiera pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa i może być stosowana do pieczenia i gotowania. Wspominamy już portal Agronomist przygotował wiele dodatkowych informacji na temat zbóż produkowanych w Polsce – warto między innymi tam zasięgać sprawdzonych wieści rolniczych.
artykuł sponsorowany