Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

Podkarpacie. Stwierdzono obecność bakterii Salmonella Infantis w mięsie drobiowym

W dniu 26 lutego 2019 r. w jednej z polskich rzeźni w Województwie podkarpackim, poddano ubojowi kurczęta rzeźne  w ilości 20 832 sztuk pochodzące ze słowackiej fermy Farmavet S.r.o. HF Lubela nr zatwierdzenia – SK VH LM-03.

Z ubitej partii drobiu, oznakowanej numerem B0 26.02.2019, pobrano próby urzędowe do badań laboratoryjnych w kierunku obecności bakterii Salmonella.

W dniu 06/03/2019 r. w oparciu o wyniki badań laboratoryjnych stwierdzających obecność pałeczek Salmonella Infantis, Podpunkt Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF w Głównym Inspektoracie Weterynarii, w ramach funkcjonowania systemu RASFF, przekazał powiadomienie informacyjne, które o godzinie 15.25 zostało przedstawione KE do zatwierdzenia.

W dniu 07/03/2019 r., KE zwalidowała powiadomienie jako informacyjne w celu zwrócenia uwagi, nadając mu numer 2019.0899 i udostępniła je wszystkim użytkownikom portalu RASFF.

Ponadto Inspekcja Weterynaryjna podjęła natychmiastowe działania mające na celu ustalenie list dystrybucji mięsa drobiowego objętego ww. powiadomieniem, które w dniu 07/03/2019 r. zostały przekazane via system RASFF. Odbiorcami zakwestionowanego chłodzonego mięsa były podmioty znajdujące się na terenie Rumunii (240 kg.) i Francji (6760 kg.).

źr. wetgiw.gov.pl